En konvergenszone opstår i et område hvor to vindsystemer med forskellig vindretning mødes (støder sammen) langs en linie. Herved løftes luften op langs linien, og der dannes normalt cumulusskyer (Cu) og cumulonimbusskyer (Cb) og dermed bygevejr, som lokalt kan være ledsaget af torden. En konvergenszone betegnes også som en konvergenslinie.

Vi oplever også Squall lines som er ekstremt krafige konvergenslinier, og som kan optræde foran en koldfront, parallelt med fronten. Der er her tale om udbredt kraftig bygeagtig nedbør ledsaget af torden. Derfor advares luftfarten om, via Sigmets, at holde sig uden for området pga. kraftig turbulens og isning samt torden.

Den mest kendte konvergenszone er "Den Intertropiske Konvergenszone" (ITCZ), som strækker sig hele vejen rundt om jorden nær ækvator. Den dannes hvor nordøstpassaten møder sydøstpassaten, kan ses og følges på vore satellitbilleder og består udbredt af Cu- og Cb-skyer med mange regn- og tordenbyger.

 

I Danmark optræder der i forårs- og sommermånederne til tider en mere fredelig konvergenszone, nemlig en søbrisefront, der klassisk ligger langs den jyske højderyg normalt uden nedbør, men med en udbredt linie af Cu-skyer. Se billede fra artiklen "Svenskerne stjæler vinden".

Nedenfor ses en konvergenslinie fra 2019 som strækker sig fra syd om Anholt og ned gennem Øresund (billederne er fra samme tidspunkt). Linien over Danmark var næsten stationær og bestod i næsten 6 timer inden den bevægede sig mod sydøst under opløsning. Konvergenslinien var ledsaget kraftig regn og hagl og lokalt torden.

Billedet øverst er en ASXX-analyse fra UK Met OFFICE, mens billedet nederst er et radarbillede fra DMI.

 

 

Henvisninger:

Kommentarer: