Katabatisk vind er en relativ kold faldvind (vind som falder ned langs en bjergside), som bevæger sig fra et højere liggende bjerg-plateau ned gennem skrænter og dale til lavereliggende områder omkring bjerget.

Katabatisk vind dannes ved, at luften over bjerg-plateauet gennem en periode bliver afkølet - f.eks ved svag vind og klart vejr. Herved bliver luften kold og tung og vil ved udefrakommende påvirkning (f.eks. et frontlavtryk som nærmer sig) sætte sig i bevægelse nedad.

På Grønland oplever man mange steder disse kolde faldvinde, som her skyldes, at luften bliver kraftigt afkølet over is-kappen (indlandsisen).

I Grønnedal (en flådestation ved Ivigtut på Grønland) oplever man jævnligt en katabatisk vind, som her kaldes Sydost. Denne når ofte op på 110 knob (55 m/sek) og har extremt været oppe på 135 knob, hvilket svarer til 250 km/t. Ved disse høje vindstyrker er det ikke muligt for et menneske at stå oprejst (hvilket en del marinesoldater opdagede under mit ophold på basen i 1966/67 som værnepligtig meteorolog fra flyvevåbnet).

På Grønland har man også en anden berømt og meget kraftig katabatisk vind, Piterac, som optræder på østkysten af Grønland ved Tasiilaq (Angmagssalik). Meget kold luft på indlandisen bliver sat i bevægelse og strømmer gennem en dal ud over Danmarksstrædet, nær Tasiilaq.

I Europa er der en kendt katabatisk vind med navnet Bora. Den optræder ved Dalmatien-kysten ved Kroatien. Da jeg selv oplevede Boraen i 1973, vil jeg anslå vindhastigheden til 25-40 knob (det ruskede godt i bilen som svajede frem og tilbage!).

Som omtalt har jeg selv oplevet både Bora og Sydost, og begge står for mig som en stor naturoplevelse.

Kommentarer: