Kaldes også kuldeindeks.

Mange mennesker har oplevet, at de, med en vejrudsigt som lover 5-8 graders varme, har følt det som om, det var frostvejr. Følelsen opstår, når det begynder at blæse.

Menneskets indbyggede termometer er huden, idet det er varmeafgivelsen fra huden, der bestemmer hvor varm eller hvor koldt, vi føler det. Ved udækket hud (f.eks. bar overkrop) vil vi i vindstille vejr føle en bestemt temperatur, men hvis vi har vind, der passerer kroppen, vil vi få en øget afgivelse af varme fra kroppen (afkøling), og vores indbyggede termometer fortæller os så, at det er blevet koldere, selv om den officielt målte temperatur er den samme.

Hvis den målte temperatur er 10 grader, vil kroppen ved en vind på 20 knob føle det som om, temperaturen kun er 2 grader. Denne temperatur kaldes chill-factor.

Luftfugtigheden har også indflydelse på chill-factoren, men indgår normalt ikke i tabellerne. Ved høj fugtighed har huden svært ved at afgive varme. Det kender vi til, når der er høj temperatur og fugtighed, og hvor man kan blive utilpas af den trykkende varme. Ved lav fugtighed får vi en større fordampning og mere behagelige forhold. Fugtigheden betyder ikke meget i forhold til vinden, men ved lav fugtighed vil vi have lavere chill-factor.

For udregning af chill-factor se vejrlommeregneren. Her kan du bl.a. udregne chillfactor (kuldeindeks).

Henvisninger:

Kommentarer: